

Edited by Harlan Ellison: Dangerous Visions #fredagsbog
Edited by Harlan Ellison: Dangerous Visions #fredagsbog
Gazzotti, Tome: Soda 1-12 #fredagsbog Nummer 12 er på fransk 😰
Linn Ullmann: De Urolige #fredagsbog
Naoki Urasawa: 20th Century Boys Volume 8 #fredagsbog
Sussi Bech: Nofret. Samlede historier I. #fredagsbog
Else Fischer - portrætternes hus #fredagsbog Købt antikvarisk med bonus - hjemmebroderet bogmærke i.
Dorthe Nors: Kort over Canada #fredagsbog
Simone de Beauvoir: Det andet køn, del 2 #fredagsbog
Lars Kramhøft og Jam Aden: Frankenstine #fredagsbog
D. H. Lawrence: Lady Chatterly’s lover #fredagsbog
Philip Pullman: The Secret Commonwealth #fredagsbog
Manfred Spitzer: Digital Demens #fredagsbog
Lise Myhre: Nemi: Enhjørninger og avsagde hagler #fredagsbog
Matthew Walker: Derfor sover vi #fredagsbog
Leonard Cohen: Book of Mercy and Let us compare Mythologies #fredagsbog
Celeste Ng: Everything I never told you #fredagsbog
“Tæm Eliten - fra magtelite til borgerdemokrati” af Andreas Møller Mulvad, Anton Grau Larsen og Christoph Houman Ellersgaard
Nogen har bedt om et resumé af bogen, så her er det. Eller det er måske snarere min mening, i hvert fald hen imod slutningen.
Den første bog var noget med at kortlægge magteliten, med navne og det hele. Den her er helt anderledes. Den handler om hvor demokratisk vores demokrati i Danmark egentlig er, og hvordan det kan gøres bedre.
Det starter med en beskrivelse af problemer med det danske demokrati, hvor magten i praksis ligger hos en lille elite der i sin osteklokke let træffer dårlige beslutninger og er svær at øve demokratisk kontrol med, f.eks. DONG-salget. Men at det danske demokrati er bedre end så mange andre steder og det er godt nok til, at det kan betale sig at arbejde på at forbedre det.
Så er der diskussion af forskellige demokratisyn og forskellige demokratiske traditioner og nogle tænkere, der har haft forskellige ideer om demokrati og borgerinddragelse udover selve valghandlingen, og alt det kan jeg godt opfordre alle til at læse, det sætter tanker i gang og jeg glæder mig til at høre folk råbe, hvad de er uenige i og hvorfor.
Sidste del af bogen gør mig lidt trist. Her præsenterer de deres egen vision for et mere borgerstyret demokrati i Danmark, i kraft at to ændringer: Et borgerting befolket ved lodtrækning som supplement til folketinget, og samfundsrepræsentanter i virksomhedsbestyrelser, der udvælges (ansættes) af et borgerudvalg. Borgertinget og borgerudvalgene er borgerlige ombud, man ikke kan sige nej til.
Borgerne involveres således i demokratiet ved tvang. Det synes forfatterne er fint nok. Her oplever jeg at det er forfatterne, der sidder i en osteklokke og tænker elitære tanker, under en antagelse om at alle andre nok inderst inde er lidt ligesom dem selv. En slags sunde og raske overskuds-akademiker-type unge mænd in spe, der måske ikke rigtig har foldet sig ud i deres fulde potientiale endnu men ville vokse med det vidunderlige ansvar, det ville være at blive udtrukket til et demokratisk ombud. De aner ikke hvor mange af os derude der kun fungerer i vores hverdag fordi vi har evnet at forme vores hverdag omkring vores styrker og svagheder, og de aner ikke hvor mange der ikke fungerer, og hvor mange der ikke ville turde sige noget, og hvor indgribende et sådant borgerligt ombud ville være i en ikke-Københavners liv. Danmark er ikke by-staten Athen.
Men der er brugbare tanker i bogen. Jeg skal bare bruge noget tid til at holde op med at være sur over deres arrogance overfor andre menneskers liv, før jeg rigtig kan få armene op over dem. Borgerne, det er en ressource vi flytter rundt med på et skakbræt, “de bliver glade for det i længden, du”. Det bedste jeg kan sige på nuværende tidspunkt er: En eller anden derude: Læs bogen, bliv inspireret, og skriv en bedre.
Philip Pullman: The Book of Dust #fredagsbog
Edgar Allan Poe:“The Raven and Other Poems” illustrated by Gahan Wilson
Jannik Landt Fogt: “Elektrisk Blå - som et 80′er digt” “fredagsbog